Läs mer

Bröd

Bröd

Vårt utbud av kaffebröd

Vetekransar bakade med smör, krämfyllda med antingen vanilj-, smör- eller mandelmassfyllningar erbjuds dagligen. Även den omåttligt populära Dovrekakan, som har varit ett ämne i både DN och i P1:s Meny, bakas dagligen. Dovrekakan är en lyxigare variant av vetekrans, vars vetedeg är bakad med ägg. Kakan är vidare fylld med en kräm av smör, florsocker och vanilj, och väl försedd med ett täcke av pärlsocker och hyvlad rostad mandel ovanpå. Dovrekakan finns också som singelbullar. Naturligtvis har vi även ett brett sortiment av styckebröd som wiener, muffins, bullar, munkar och mycket annat. Vid större beställningar, ring gärna några dagar i förväg.

Vårt goda matbröd

Det finns oändligt med brödsorter, en del med frukt, andra sötade med honung eller sirap, grova osötade surdegsbröd eller grova sötade bröd typ danskt rågbröd. Vi har bakat bröd med surdeg sedan långt före surdegstrenden. Under flera decennier använde vi en startdeg till vår egen surdeg, som vi förvaltat då armens bageri, Gamla Kronobageriet, lades ner på -60-talet. Degen hade hållits vid liv i århundraden och våra kunder fick under några decennier privilegiet att äta surdegsbröd med anor från 1700-talet. Vi erbjuder såväl sötat som osötat bröd dagligen och en stor variation av det övriga brödsortimentet. Inför och under helger bakar vi festligare stora bröd, som säljs per vikt. Alla bröd går att köpa i halvor eller skivade. Vid beställning bakar vi även bröd utanför vårt ordinarie sortiment, som exempelvis brioch till hamburgare eller vackra rosenbrödsbräck.

Saffransbröd

Vi använder bara saffran av högsta kvalité som vi kokar i sockerlag och låter stå och dra i ett par månader. Vid deggörningen låter vi sedan degen få vila länge, så att saffranssmaken hinner komma till sin rätt. Det är därför vårt saffransbröd smakar så mycket. "Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran." (Wikipedia) För att översätta detta till lite mer begripliga siffror får man räkna lite. Om man använder vårt recept för saffransdeg så räcker ett kilo saffran till cirka 1.000 kg deg. Det betyder det går åt 100-150 blommor till ett kilo deg och att det till våra sextiograms lussekatter går åt cirka 7-8 krokusar per katt. Det är nåt att bita i!